woensdag 26 december 2012

Bedelen en bedelen

Bédelen en bedélen, zo moet je het lezen.

  Ze zien er allemaal zo écht uit, de bedelaars die in de laatste dagen plots opgedoken zijn. Ze zien er echt uit, maar zijn ze ook echt ?

 Helemaal niet. Voor de echte bedelaars is kerstmis een slechte tijd, want juist dàn, wanneer de harten en de portemonnees een beetje opengaan, strijken georganiseerde benden als een zwerm gieren neder, om ook die centjes voor de neus van de echte bedelaar weg te pikken.



Loont het zich om de moeite te doen om een échte bedelaar te vinden ? Weet, dat als je er een vind, dat het iemand is die succesvol aan de rand van de maatschappij gedrukt werd door een systeem wat jij al de hele tijd zelf supportert. Of niet soms ? 

Loont het zich om aalmoezen te sturen naar die landen, die wij zelf eerst zo heerlijk uitgeperst hebben om onze "rijkdom" te vrijwaren ? Zouden we niet beter aandelen kopen om het spelletje verder te zetten ?



Op de parking van het grootwarenhuis zag ik een sjofel en te licht geklede man, die met een speciaal stokje probeerde die flessen uit de containers te halen, waar hij nog pandgeld kon voor krijgen (Duitsland). Ik stapte uit, en gaf hem al de pandflessen, die ik nog inruilen wou. Zo'n stuk of 8. 

De man kreeg tranen in de ogen. Nog nooit heb ik iemand zo dankbaar zien kijken...